![]() |
fot. Maria Kirkiewicz |
Chodzi o to, żeby każdy mógł odkrywać nowe możliwości w jak najbardziej atrakcyjny sposób.
5 lutego w bibliotece w Ostroszowicach odbył się warsztat cukierniczy prowadzony przez
Panią Patrycję Wojtachnę, która opowiedziała dzieciom jak powstaje piernikowe ciasto
oraz kolorowy lukier.
Zaciekawione dzieci poznały 6 kroków niezbędnych do uzyskania obłędnie pachnących pierników w formie serduszek.
KROK 1:
W garnuszku rozpuścić masło oraz miód, a następnie przestudzić.
KROK 2:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka.
KROK 3:
Ciągle delikatnie ubijając dodawać na przemian mąkę przesianą wraz z kakao, sodą i przyprawą do piernika oraz rozpuszczone masło z miodem i jogurt maturalny.
KROK 4:
Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st ok. 20-25 min.
KROK 5:
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie foremką powycinać serduszka.
KROK 6:
Można przystąpić do lukrowania!
Pełna koncentracja i wielka cisza towarzyszyła małym wykonawcom podczas lukrowania pierników.
To był bardzo twórczy dzień.
Efektowne piernikowe serduszka zostaną wręczone kochanym osobom.
Ach ta biblioteka!
Uczy, bawi, rozwija,wychowuje... Jest pięknie...
5 lutego w bibliotece w Ostroszowicach odbył się warsztat cukierniczy prowadzony przez
Panią Patrycję Wojtachnę, która opowiedziała dzieciom jak powstaje piernikowe ciasto
oraz kolorowy lukier.
Zaciekawione dzieci poznały 6 kroków niezbędnych do uzyskania obłędnie pachnących pierników w formie serduszek.
KROK 1:
W garnuszku rozpuścić masło oraz miód, a następnie przestudzić.
KROK 2:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka.
KROK 3:
Ciągle delikatnie ubijając dodawać na przemian mąkę przesianą wraz z kakao, sodą i przyprawą do piernika oraz rozpuszczone masło z miodem i jogurt maturalny.
KROK 4:
Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st ok. 20-25 min.
KROK 5:
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie foremką powycinać serduszka.
KROK 6:
Można przystąpić do lukrowania!
Pełna koncentracja i wielka cisza towarzyszyła małym wykonawcom podczas lukrowania pierników.
To był bardzo twórczy dzień.
Efektowne piernikowe serduszka zostaną wręczone kochanym osobom.
Ach ta biblioteka!
Uczy, bawi, rozwija,wychowuje... Jest pięknie...
![]() |
fot. Maria Kirkiewicz |
![]() |
fot. Maria Kirkiewicz |
![]() |
fot. Maria Kirkiewicz |
![]() |
fot. Maria Kirkiewicz |
moderator Maria Kirkiewicz
DKK Ostroszowice
DKK Ostroszowice