Przejdź do głównej zawartości

Bretania – celtycka kraina Francji

fot. Urszula Jaros
Danuta Bunij, licencjonowany przewodnik turystyczny po raz kolejny była gościem Klubu Podróżnika. Spotkanie odbyło się w bibliotece 4 października. Zebrani z zainteresowaniem obejrzeli prezentację z podróży do Francji. Po Lazurowym Wybrzeżu, o którym Danuta Bunij opowiadała w ubiegłym roku, przyszła kolej na piękną i tajemniczą Bretanię. Krainę, która kojarzy się z Gotami, Celtami, Driudami i legendami o królu Arturze. Zebrani poznali historię tej części Francji i obejrzeli zdjęcia przepięknego, skalistego wybrzeża z zatoczkami, plażami ukrytymi pomiędzy klifami oraz urokliwymi miasteczkami portowymi i kurortami. Zdjęcia bretońskich miasteczek zachwyciły oryginalną architekturą. Bretończycy to ludzie życzliwi, pogodni i wielcy patrioci. Dla nich najważniejsza jest ich mała ojczyzna. Pieczołowicie kultywują lokalne tradycje. W drugiej części spotkania Danuta Bunij zabrała klubowiczów w kulinarną podróż po Bretanii, która szczyci się smaczną i urozmaiconą kuchnią. Jej podstawą są ryby i owoce morza, przyprawione aromatycznymi ziołami, z dodatkiem oliwy z oliwek i masła. Od wieków Bretania słynie z produkcji masła o słonym smaku, które jest dodawane do ciast i innych słodkich wyrobów np. karmelków. Na zakończenie spotkania zebrani mogli spróbować bretońskich karmelków i cydru z bretońskich jabłek.

fot. Urszula Jaros

Urszula Jaros
DKK Dzierzoniów