Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowe delicje czyli jak wykonać upominek na wyjątkową okazję!

fot. Maria Kirkiewicz
Ferie w bibliotece każdego dnia zaskakują małych czytelników.

Chodzi o to, żeby każdy mógł odkrywać nowe możliwości w jak najbardziej atrakcyjny sposób.
5 lutego w bibliotece w Ostroszowicach odbył się warsztat cukierniczy prowadzony przez
Panią Patrycję Wojtachnę, która opowiedziała dzieciom jak powstaje piernikowe ciasto
oraz kolorowy lukier.
Zaciekawione dzieci poznały 6 kroków niezbędnych do uzyskania obłędnie pachnących pierników w formie serduszek.
KROK 1:
W garnuszku rozpuścić masło oraz miód, a następnie przestudzić.
KROK 2:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając cukier. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka.
KROK 3:
Ciągle delikatnie ubijając dodawać na przemian mąkę przesianą wraz z kakao, sodą i przyprawą do piernika oraz rozpuszczone masło z miodem i jogurt maturalny.
KROK 4:
Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st ok. 20-25 min.
KROK 5:
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie foremką powycinać serduszka.
KROK 6:
Można przystąpić do lukrowania!
Pełna koncentracja i wielka cisza towarzyszyła małym wykonawcom podczas lukrowania pierników.
To był bardzo twórczy dzień.
Efektowne piernikowe serduszka zostaną wręczone kochanym osobom.
Ach ta biblioteka!
Uczy, bawi, rozwija,wychowuje... Jest pięknie...
fot. Maria Kirkiewicz
fot. Maria Kirkiewicz
fot. Maria Kirkiewicz
fot. Maria Kirkiewicz
moderator Maria Kirkiewicz
DKK Ostroszowice