Przejdź do głównej zawartości

Przekąski karnawałowe

Karnawał w pełni, zatem podczas lutowego spotkania w Klubie Vegefani zastanawialiśmy się, co podać gościom podczas przyjęcia. Wśród naszych propozycji znalazła się syta sałatka z ryżu i ciecierzycy (pomysł z książki Idy Kulawik „Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych”), surowe ciastka orzechowo-owsiane (pomysł z książki Agnieszki Nitsu „Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie”) oraz spring rollsy z rukolą oraz surowym burakiem (pomysł z książki Eryka Wałkowicza „Roślinny lunchbox dla każdego”). Papier ryżowy zastosowany przy ostatnim daniu wzbudził wiele zainteresowania i nieco obaw, jednak okazało się, że jest bardzo plastyczny i można z niego robić doskonałe przekąski. Działania naszej grupy z olbrzymią ciekawością obserwowali uczestnicy międzynarodowej grupy, która odwiedziła naszą bibliotekę w ramach projektu Erasmus+.

Spotkanie zostało zorganizowane dzięki współpracy z bolesławieckim sklepem Carrefour, któremu zawdzięczamy wszystkie składniki niezbędne do przeprowadzenia warsztatów.

moderator Izabela Szymańska

DKK Vegefani Bolesławiec