Przejdź do głównej zawartości

Sposób na owsiankę

fot. Karolina Żurawska
Kiedy przewertuje się książki z przepisami wegańskie (np. Marty Dymek lub Magdaleny Pieńkos), można w nich dostrzec przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych. To był impuls do zorganizowania w Klubie Vegefani spotkania poświęconego owsiankom, które odbyło się 15 listopada 2019r. Tego dnia do siedziby Miejskiej Biblioteki Publicznej – Centrum Wiedzy w Bolesławcu przybyła grupa osób spragnionych wiedzy, jak sprawić, żeby płatki owsiane chcieli jeść wszyscy – w tym małe dzieci i dorośli mężczyźni. Zaprezentowane zostały trzy przepisy: złota owsianka w kurkumą, czekoladowa owsianka oraz… gofry z płatków owsianych. Wszystkie propozycje zostały przyjęte z ogromnym entuzjazmem, a klubowicze deklarowali częstsze sięganie po tego rodzaju posiłki.

Coraz większa popularność klubu sprawiła, że do organizacji wydarzeń pod jego egidą dołączył bolesławiecki sklep Carrefour. Współpraca okazała się satysfakcjonująca obie strony: biblioteka bezpłatnie otrzymała certyfikowane produkty BIO, które zostały użyte podczas spotkania, zaś sklep mógł zaprezentować bogaty asortyment swoich towarów.
fot. Karolina Żurawska
fot. Karolina Żurawska
fot. Karolina Żurawska
moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec