Przejdź do głównej zawartości

Superfoods

Książka Marzeny Rojek – Ledwoch „Polskie superfoods” przyczyniła się do podjęcia przez Klub Vegefani rozmowy o tym, dlaczego warto jeść warzywa i jak przemycić je do codziennej diety. Witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze sprzyjające zachowaniu zdrowia są niezwykle ważnym uzasadnieniem konieczności spożywania roślin, ale jak to zrobić, gdy się za nimi nie przepada? Odpowiedzią może być odpowiednie przyrządzanie dań: warzywa upieczone na frytki, zupy kremy, pasty warzywne, a nawet ciasta, jak chociażby piernik pomidorowy od Marty Dymek (przepis: https://www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/). Mamy nadzieję, że po październikowym spotkaniu naszego klubu już nikt nie będzie miał problemu z dostarczeniem sobie likopenu czy beta-karotenu. Przecież grunt to zdrowie!

moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec