Przejdź do głównej zawartości

Jackfruit

Gdy jakiś czas temu w Klubie Vegefani omawialiśmy książkę Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co?", zwróciliśmy uwagę na obcobrzmiący dla nas składnik niektórych przepisów: chlebowiec (jackfruit). Czym jest ten produkt, gdzie się go kupuje i jak zastosować go w kuchni? Jak go wykorzystać w kuchni? I czy rzeczywiście chlebowiec może być odpowiedzią na światowy głód? Pytania się mnożyły, aż w końcu nadszedł czas na zaspokojenie ciekawości. Jackfruit to owoc drzewa bochenkowego z rodziny morwowatych rosnącego w południowej Azji i Afryce. W Polsce można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością (zazwyczaj w puszce). A my lutowe spotkanie poświęciliśmy tej nietypowej bulwie, przygotowując potrawy z chlebowcem w roli głównej. Okazało się, że to bardzo smaczny owoc, który świetnie się komponuje z rodzimymi składnikami. Spotkanie współorganizowane z bolesławieckim sklepem Carrefour.


moderatorka Izabela Szymańska
DKK „Vegefani” Bolesławiec