We wtorek 14 grudnia 2021r. Klubie Vegefani zapanował świąteczny nastrój podczas wspólnego (niemalże rodzinnego) lepienia i degustacji pierogów. Przygotowaliśmy dwa rodzaje: z kapustą i grzybami oraz z czerwonej soczewicy. O ile pierwszy farsz jest popularny w wielu domach, tak farsz z czerwonej soczewicy okazał się dla klubowiczów niespodzianką (na szczęście apetyczną). Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń w kwestii sposobu przyrządzania ciasta do pierogów oraz złożenia sobie świątecznych życzeń.
Wydarzenie współorganizowane przez bolesławiecki sklep Carrefour.Przygotowane farsze:
- Farsz z kapusty i grzybów: grzyby namoczyć (ilość wg uznania), ugotować kapustę kiszoną. Posiekać cebulę, podsmażyć, dodać do niej zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Poddusić, przyprawić. Gotowe.
- Farsz z czerwonej soczewicy: ugotować soczewicę (ok. 400 g) na sypko. Posiekać czosnek (3 ząbki), cebulę (1 szt.), podsmażyć. Dodać startą marchew (2 szt.). Poddusić. Dodać soczewicę, przyprawić. Gotowe.
moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec
DKK Bolesławiec