Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne pierogi w Klubie Vegefani

We wtorek 14 grudnia 2021r. Klubie Vegefani zapanował świąteczny nastrój podczas wspólnego (niemalże rodzinnego) lepienia i degustacji pierogów. Przygotowaliśmy dwa rodzaje: z kapustą i grzybami oraz z czerwonej soczewicy. O ile pierwszy farsz jest popularny w wielu domach, tak farsz z czerwonej soczewicy okazał się dla klubowiczów niespodzianką (na szczęście apetyczną). Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń w kwestii sposobu przyrządzania ciasta do pierogów oraz złożenia sobie świątecznych życzeń.
Wydarzenie współorganizowane przez bolesławiecki sklep Carrefour.

Przygotowane farsze:
  • Farsz z kapusty i grzybów: grzyby namoczyć (ilość wg uznania), ugotować kapustę kiszoną. Posiekać cebulę, podsmażyć, dodać do niej zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Poddusić, przyprawić. Gotowe.
  • Farsz z czerwonej soczewicy: ugotować soczewicę (ok. 400 g) na sypko. Posiekać czosnek (3 ząbki), cebulę (1 szt.), podsmażyć. Dodać startą marchew (2 szt.). Poddusić. Dodać soczewicę, przyprawić. Gotowe.


moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec