Przejdź do głównej zawartości

Spotkanie z Sylwią Majcher

Dzięki dofinansowaniu otrzymanym w ramach projektu Dyskusyjne Kluby Książki 2021 mogliśmy gościć u siebie Sylwię Majcher, autorkę takich książek jak „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” czy „Mniej mięsa”. Autorka słynie z tego, że potrafi ugotować trzydaniowy obiad ze światła w lodówce, a niedowiarkom zaproponowała przesłanie zdjęć zawartości swoich lodówek. Podczas spotkania mogliśmy spróbować pysznego brownie, a degustacja miała na celu wskazanie głównego składnika, z którego zostało wykonane. Nie tak łatwo było postawić na chleb, który w tym deserze zyskał „drugie życie”. Autorka podała nam także inne pomysły na wykorzystanie pozostałości pieczywa – najbardziej marnowanego produktu spożywczego. Poznaliśmy również pyszne sposoby na liście, obierki i głąby. Ze zdumieniem słuchaliśmy o ekskluzywnych kolacjach w światowych restauracjach, gdzie serwowane są potrawy z tego, co zazwyczaj jest wyrzucane. Rozmawialiśmy też o problemie związanym z plastikiem i uświadomiliśmy sobie, że pierwsza wyprodukowana na świecie reklamówka wciąż zaśmieca naszą planetę. Nie mogliśmy też pominąć kwestii ograniczania mięsa (w końcu to Klub Vegefanów!) i podkreślenia, jak szkodliwy wpływ na stan środowiska ma masowa produkcja mięsa. Choć nasza dyskusja mogłaby trwać godzinami, w końcu nadszedł moment, w którym uczestnicy mogli zdobyć autograf Pani Sylwii i zrobić pamiątkowe zdjęcie. Mamy nadzieję, że wspomnienia ze spotkania zostaną na długo z klubowiczami, a zdobyta wiedza zaprocentuje w kuchniach (i kubłach na śmieci).


moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec