Przejdź do głównej zawartości

Kuchnia zza Buga

Kiedy w lipcu naszą bibliotekę odwiedził Paweł Ochman, autor bloga Weganon i rozmawiał z nami o swojej książce „Roślinna kuchnia kresowa”, było oczywiste, że jedno ze spotkań zwiążemy z ta właśnie pozycją wydawniczą. Jak zaplanowaliśmy, tak zrobiliśmy.
Październikowy Klub Vegefani przebiegał pod hasłem kuchni zza Buga. Wybór przepisów był niezwykle trudny, gdyż wszystkie wyglądały na interesujące. Ostatecznie padło na kapuśniak żydowski z migdałami oraz cebulniki. Zupa wzbudziła ogromne kontrowersje, gdyż zawierała słodkie dodatki, takie jak powidła śliwkowe czy rodzynki. Cebulniki zaś zostały przyjęte bezapelacyjnie i wszyscy zgodnie uznali, że mak dodany do ciasta cudownie podbija smak placuszków.
Wydarzenie odbyło się we współpracy z bolesławieckim sklepem Carrefour, który zapewnił nam składniki spożywcze niezbędne do realizacji warsztatów kulinarnych.
\

moderatorka Izabela Szymańska
DKK "Vegefani" Bolesławiec