Przejdź do głównej zawartości

Sałatki w Klubie Vegefani

fot. Anita Filipowicz
Wydawałoby się, że o robieniu sałatek nie trzeba dyskutować. Wymieszanie warzyw zazwyczaj nie wydaje się trudne, do tego jakiś sos i gotowe. Okazuje się jednak, że cała tajemnica sałatek tkwi w łączeniu ze sobą różnych, często kontrastowych smaków i dodaniu do nich dressingów innych niż zwykle. Jak odejść od tradycyjnej śmietany czy jogurtu? Czy porzeczki są dobrą bazą do sosu sałatkowego? Jakie owoce wchodzą w skład rodziny jagodowych? I czy buraka lepiej upiec, czy ugotować? Odpowiedzi na te wszystkie pytania padły podczas spotkania Klubu Vegefani, które odbyło się 11 lipca 2019 r. 
Rąk do pracy nie zabrakło, choć było jej dużo: warzywa trzeba było pokroić, sosy zrobić od podstaw, a potem jeszcze umyć naczynia (unikamy plastiku). Wszystko zaś robione było z zapałem i radością. Jesteśmy przekonani, że wiedza zdobyta na spotkaniu przyniesie wspaniałe efekty w domowych kuchniach klubowiczów. Wszyscy, którzy chcą jeszcze więcej dowiedzieć się o sposobach przygotowywania warzyw i owoców, mają również możliwość skorzystania z naszego księgozbioru – dział z przepisami mamy naprawdę dobrze zaopatrzony.

fot. Anita Filipowicz
fot. Anita Filipowicz
fot. Anita Filipowicz
fot. Anita Filipowicz
moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec