Miłość do ogórków i kapusty

fot. Anna Milian
W tym roku w DKK zapoczątkowaliśmy cykl spotkań pn. „Ludzie z pasją”. Opowiadamy o ludziach, którzy realizują swoje pasje poza miastem, świadomie wybierając życie w zgodzie z natura i przyrodą. Odkrywamy przy okazji piękno regionu, zwyczaje, lokalne tradycje. Pielęgnujemy i poznajemy historie rodzin. Jedną z takich historii mieliśmy okazję poznać na czwartkowym spotkaniu DKK. Mowa była o pokoleniowym biznesie państwa Sznajderów, których połączyła wzajemna miłość, później pasja i tradycja. Od ponad 50 lat młode pokolenie kontynuuje zapoczątkowaną przez dziadka Stefana Sznajdera produkcję kiszonych ogórków i kapusty. Obecnie już trzecie pokolenie tej rodziny sieje, sadzi, a później zbiera i kisi kapustę i ogórki. Dzięki temu, że sami je uprawiają – smak, zapach i jakość są tak wyjątkowo dobre, dlatego misją tej rodziny do dnia dzisiejszego jest promocja zdrowej lokalnej żywności. A jeszcze milej posłuchać jest historii o rodzinie, która zamieszkuje na naszych terenach Doliny Baryczy. Owe losy mogą być również inspiracją dla innych, bo pokazują, że warto realizować marzenia. Warto pielęgnować i ocalić od zapomnienia.
fot. Anna Milian
moderator Monika Cieśla 
DKK Milicz

Komentarze