Przejdź do głównej zawartości

Kuchnia w stylu zero waste

fot. Gabriela Szymańska
Kuchnia to miejsce, które generuje ogromną ilość śmieci i nie bez powodu w większości domów kosz na odpady znajduje się w szafce pod zlewem. Jak sprawić, by do kontenerów trafiało mniej rzeczy – a tym samym, żeby powstrzymać gwałtowny rozrost wysypisk śmieci? Kwestię tę poruszyliśmy na spotkaniu Klubu Vegefani, które odbyło się dnia 11 października 2019 w Miejskiej Bibliotece Publicznej – Centrum Wiedzy w Bolesławcu. Rozmawialiśmy o ograniczaniu foliowych reklamówek, podkreślaliśmy znaczenie wielokrotnego używania tego, co z założenia jest jednorazowe i szukaliśmy prostych rozwiązań, które bez problemu można zastosować w codziennym życiu. Istotną grupą odpadów powstających w kuchni jest jedzenie, dlatego przypomnieliśmy sobie ideę Respect Food, będącą odpowiedzią na coraz powszechniejszy głód na świecie. Planowanie posiłków, kulinarna kreatywność czy dzielenie się jedzeniem to tylko niektóre rozwiązania, które można wprowadzić przy sporządzaniu posiłków. O tym, jak wielką przyjemność daje częstowanie kogoś pysznym posiłkiem mogliśmy przekonać się już na spotkaniu, gdy wspólnie przygotowaliśmy sałatkę z sałat firmy Eisberg Polska oraz … natki marchewki. 
 Podczas spotkania mieliśmy także możliwość poznać książki poświęcone tej tematyce, dostępne w bolesławieckiej bibliotece. Zapraszamy do wypożyczania i samodzielnego wgłębiania się w ten jakże poważny temat.
fot. Gabriela Szymańska
fot. Gabriela Szymańska

moderator Izabela Szymańska
DKK Bolesławiec