Przejdź do głównej zawartości

Dzień karmelu

Dzień karmelu uczciliśmy w Klubie Vegefani bardzo słodkimi warsztatami kulinarnymi. Inspirowaliśmy się publikacją Karoliny Ponzo "Vege rozpusta", przyrządzając budyń o smaku słonego karmelu oraz książką Anny Starmach "Pyszne 25", skąd zaczerpnęliśmy pomysł na banany w karmelu. Dwa zupełnie inne przepisy i dwa bardzo odmienne spojrzenia na karmel w roli głównej. Budyń okazał się lekką przekąską, która zaskoczyła nawet zdeklarowanych przeciwników tego deseru. Z kolei banany w karmelu okazały się być naprawdę słodką ucztą dla podniebienia wymagającego porządnego zastrzyku cukru. Który przepis był bardziej interesujący? Tego nie byliśmy w stanie jednoznacznie ocenić... Zachęcamy czytelników do wypożyczenia wyżej wymienionych tytułów i samodzielnego przyrządzenia omawianych smakołyków. Przypuszczamy, że oba przypadną do gustu, a przy okazji być może znajdą się jeszcze jakieś inne ciekawe propozycje, na które warto zwrócić uwagę.
Dyskusyjny Klub Książki pod nazwą Klub Vegefani działa pod patronatem Instytutu Książki, a współorganizatorem wydarzenia jest bolesławiecki sklep Carrefour.
Izabela Szymańska
DKK "Vegefani" w Bolesławcu